Γευσιγνωσια (Cupping)

Write By: cpatsa Published In: Άρθρα Created Date: 2013-03-08 Hits: 2600 Comment: 0

Η διαδικασία της καφεγνωσίας δεν απέχει πολύ από αυτήν της οινογνωσίας. Κάθε νέα πρόταση δοκιμάζεται συγκριτικά με την υπάρχουσα ποικιλία η οποία αποκαλείται reference και οι δοκιμαστές κρατούν λεπτομερείς σημειώσεις σε ειδικά μπλόκ.

Για να κάνουμε την δοκιμή σωστά παίρνουμε εναλλάξ δυνατές και ισχυρές γουλιές πότε από το reference και πότε από τη καινούρια πρόταση χρησιμοποιώντας ένα βαθύ κουτάλι τύπου σούπας (cupping spoon).

Με τον τρόπο αυτό ο καφές στροβιλίζεται στον ουρανίσκο του δοκιμαστή και αναγνωρίζεται από όλους τους αισθητήρες της γεύσης του. Εννοείται ότι κανένας καφές δεν έχει ζάχαρη η οτιδήποτε γλυκαντική ουσία και δεν καταπίνουμε αλλά φτύνουμε σε ειδικό δοχείο την κάθε γουλιά αφού την εχουμε γευτεί σφαιρικά στο στόμα μας. Μεταξύ διαφορετικών γεύσεων η ποικιλιών ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό.

Τα χαρακτηριστικά που εξετάζει η καφεγνωσία είναι παραπλήσια με αυτά της οινογνωσίας: χρώμα, σώμα, αρωματικός χαρακτήρας, οξύτητα κτλ. Στο τέλος κάθε γευσιγνωσίας οι δοκιμαστές συγκρίνουν σημειώσεις και απόψεις προκειμένου να αποφασίσουν τις ποικιλίες που θα αποτελέσουν τις νέες προτάσεις προς τους φίλους του καφέ.

 

Tags: Cupping

Leave A Comment

Captcha