Η Ιστορια του Καφε

Write By: cpatsa Published In: Άρθρα Created Date: 2013-03-06 Hits: 2555 Comment: 0

Ο καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του πολιτισμού της ανθρωπότητας και ένας από τους βασικότερους παράγοντες της εξέλιξης του. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αιθιοπία το 575 μ.Χ. έως το 850 μ.Χ, ταξίδεψε Αραβία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και κατέληξε στο Νέο Κόσμο.

Ο καφές προέρχεται από τον καρπό αειθαλούς δέντρου, που ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Οι καρποί του μοιάζουν με κεράσια και μυρίζουν σαν γιασεμί. Το κάθε «κεράσι» αποτελείται από ένα εξωτερικό περίβλημα και τη σάρκα του, τα οποία προστατέυουν δυο σπέρματα. Καθένα αυτά περιβάλλεται από μια λεπτή μεμβράνη, την περγαμηνή. Χρειάζονται περίπου 4000 κόκκοι για 500 γραμμάρια καβουρδισμένου καφέ.

Η λέξη coffee που σημαίνει ρόφημα προέρχεται από την Αραβική λέξη qahwah.

Σύμφωνα με τον μύθο, ένας Άραβας βοσκός με το όνομα Kaldi παραπονέθηκε στον Ιμάμη του χωριού, ότι τα ζώα του κάποιες βραδιές δεν κοιμόντουσαν, αλλά χόρευαν όλη την νύχτα. Ο Ιμάμης ερευνώντας βρήκε ότι τα ζώα είχαν φάει κάποιους σαρκώδεις καρπούς θάμνων και αποφάσισε να τους δοκιμάσει και ο ίδιος. Αφού έβρασε τους καρπούς σε νερό και ήπιε το ποτό διαπίστωσε ότι μπορούσε να μείνει ξάγρυπνος όλη την νύχτα χωρίς πρόβλημα. Μετά από αυτή την εμπειρία μύησε τους μοναχούς του στη συνήθεια να πίνουν το ποτό αυτό κάθε βραδύ για να παραμένουν ξάγρυπνοι στις λειτουργίες.

Αρχικά ο καφές καταναλώνονταν σε θρησκευτικές τελετές μετά από ιατρική συνταγή. Μετέπειτα η συνήθεια καθιερώθηκε από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και επεκτάθηκε και πέρα από αυτές.Η κατανάλωση του νέου ποτού εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στους πολίτες, που το έπιναν στα σπίτια τους ή σε δημόσιους χώρους. Έτσι ο καφές σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε γνωστός σε Αραβία, Αίγυπτο, Συρία, Βόρεια Ευρώπη, Ισπανία, Βόρεια Αφρική, Ινδία μέσω των μουσουλμάνων. Τον 16 αιώνα δημιουργηθήκαν δε τα δυο πρώτα καφενεία στην Κωνσταντινούπολη, από ένα ζευγάρι Συρίων. Τα καφενεία γίνονταν όλο και περισσότερα, πιο πολυτελή και με αναπαυτικά καθίσματα. Εκεί σύχναζε κόσμος από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο Sir Gorge Sandys γραφεί ότι στην Τουρκία κάθονταν όλη την ημέρα και απολάμβαναν τη γεύση του μαύρου ποτού που ονομάζεται καφές, σε μικρά σκεύη από πορσελάνη, που κάνει καλό στην πέψη και αυξάνει την εγρήγορση.

Τον 16ο αιώνα η δύναμη του καφέ άρχισε να γίνεται γνωστή και στην Ευρώπη. Πρώτοι οι Βενετοί έμποροι έφεραν από την Μέκκα στην Βενετιά τα πρώτα τσουβάλια. Τον ίδιο καιρό Ολλανδοί έμποροι κλέβουν απο τη Μέκκα το πρώτο δενδρίλιο και το μεταφέρουν στην Ευρώπη. Έπειτα μεταφυτεύθηκε στην Ολλανδική αποικία της Ιάβας, στην Κυβέλη, στο Τιμόρ, στο Μπαλί, στην Κεϋλάνη. Ακολούθησαν οι Γάλλοι μέχρι που έφθασε στον Νέο Κόσμο. Όλοι οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες έπαιρναν μαζί τους τον καφέ, όπως και οι καθολικοί Ιεραπόστολοι, όπου και να μετανάστευαν.

Μέχρι το 1830 οι κορυφαίοι προμηθευτές της Ευρώπης σε καφέ ήταν οι Ολλανδικές αποικίες της Ιάβας και της Σουμάτρας. Η μετανάστευση του καφέ στη Βραζιλία έγινε το 1700, όπου αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε μέσα στη ζούγκλα ύστερα από πολύ κόπο και χρόνο. Αρκετές χιλιάδες σκλάβοι ανέλαβαν την φυτεία και εσοδεία του καρπού. Αρχικά ο καφές στην Ευρώπη θεωρούνταν από τους φαρμακοποιούς και τούς ομοιοπαθητικούς φάρμακο πού καταπραΰνει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα,η πέτρα στα νεφρά,η ιλαρά,ο βήχας, η ναυτία και η μέθη. Στην Ιαπωνία πίστευαν ότι ο καφές έχει ουσίες που κάνουν καλό στο δέρμα, γι' αυτό οι άνθρωποι κυριολεκτικά θάβονταν μέσα σε καβουρδισμένο καφέ για ώρες. Άλλοι θεωρούσαν τον καφέ ως διεγερτικό που ξυπνά την ευφυία και την κινητικότητα.

Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν καφέ. Το πρώτο καφενείο στην Ιταλία έγινε στο Λιβόρνο το 1651 και ο καφές που χρησιμοποιούνταν είχε ένα ξεχωριστό καβούρδισμα. Μέχρι το τέλος του αιώνα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου δημιουργηθήκαν αρκετά καφενεία. Το δημοφιλέστερο της Ευρώπης λειτούργησε πρώτη φορά το 1720 και ονομαζόταν FLORIAN. Εκεί σύχναζαν όλα τα επίσημα πρόσωπα της Βενετιάς και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων. Ζωντανή μουσική από ορχήστρα στη βεράντα, συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ καλλιτέχνών, συγγραφέων όπως ο Γκαίτε ,ο λόρδος Βύρωνας, ο Ρουσσώ, ο Καζανόβας και αρκετών γυναικών αποτελούσαν τις βασικές δραστηριότητες του καφενείου. Άλλο δημοφιλές καφενείο το καφέ Greco στη Ρώμη, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν Έλληνας. Γνωστοί πελάτες ήταν ο Λίστ, ο Ροσέτι, ο Τοσκάνι.

Τα καφενεία στην Ιταλία έγιναν τόπος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, καθημερινότητα, τρόπος ζωής. Πολύ σύντομα άνοιξαν καφενεία σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου πλέον έγιναν θεσμός και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την έλευση τους, ούτε καν η Μεγάλη επιδημία της Πανώλης το 1665 στο Λονδίνο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ
• Ευπρόσδεκτοι όλοι οι αριστοκράτες και οι έμποροι.
• Η συνεύρεση όλων των πελατών μαζί δεν είναι προσβολή.
• Κανένα μέρος του καφενείου δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται προνομιακό και ο κάθε ένας μπορεί να κάθεται εκεί που υπάρχει ελεύθερος χώρος
• Απαγορεύονται τα τυχερά παίγνια.
• Εξοικείωση στην οχλαγωγία
• Διατήρηση του καθαρού του χώρου.

ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΦΕ

Δεκάδες συσκευές άλεσης και ψησίματος καφέ είχαν επινοηθεί μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα. Η πρώτη μηχανή καφέ εμφανίστηκε στην Γαλλία το 1685 και αποτελούνταν από μια κανάτα με μια θερμαινόμενη πλακά, που ζεσταινόταν από μια λάμπα πετρελαίου. Έπειτα εμφανίστηκε η πρώτη μηχανή φίλτρου από τον Belloy Baptiste περί τα 1800. Ακολούθησε ο Αμερικάνος Βentzamin Thomson όπου η καφετιέρα του, επίσης φίλτρου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη τερατώδης σε όγκο επαγγελματική μηχανή καφέ δημιουργήθηκε από τον Eduart Loysel de Santais και λειτουργούσε με βάση την αρχή της υδροστατικής πίεσης. Λέγεται ότι είχε παραγωγή μέχρι και 2000 φλιτζάνια καφέ ανά ώρα.
Οι Ιταλοί, αφού τελειοποίησαν την μηχανή του Loysel, κατασκεύασαν την πρώτη μηχανή espresso, το 1946, από τον Αchille Gaggia από το Μιλάνο. Επιβλητικές, θηριώδεις, αστραφτερές μηχανές που τρόμαζαν τον πελάτη από το σφύριγμα και τον ατμό που παρήγαγαν κατά την παρασκευή του καφέ εσπρέσο.

Tags: Kaldi history

Leave A Comment

Captcha